MSI Gaming App Nasıl Kullanılır?


Herkeslere selamlar sevgili okurlar. Uzun zaman sonra yeni bir yazı ile tekrar birlikteyiz.

Bugün, bilenlerin bildiği bilmeyenlerin bilmesem de olur dediği bir yazılıma değineceğim. Son dönemde sistem toplama işleri ile haşır neşir olmuşsanız, kasaların ışıqlı mışıqlı olmasını, donanımların üst düzey performanslar ve geliştirmeler sunduğunu bilirsiniz.

Bu donanımları organize etmek, özelleştirmek adına birçok firma, kendi içlerinde kendi yazılımlarını da sunuyor. Bu yazılımlardan biri olan MSI Gaming App, MSI marka donanıma sahip kullanıcılar için hazırlanmış. Eğer MSI marka donanım içeren bir sisteminiz varsa, bu program işine yaracaktır. Ancak yoksa yine okuyun belki ilerde sahip olunca kullanırsınız.

Öncelikle nedir bu Gaming App ona değinelim. Yukarıda da dediğim gibi MSI marka sistem parçalarınızın ayarlamalarında kolaylıklar ve farklı fonksiyonlar barındıran bir yazılım. Yaklaşık 15 MB boyutunda da bişe. Burada bulunan adrese girerek yazılımı indiriyorsunuz ve klasik next next finish yaparak kurulumu tamamlıyorsunuz.

Peki uygulama nasıl kullanılır? 

Uygulamayı yükledikten sonra sizden sistemi yeniden başlatmanız önerilir. Yeniden başlattıktan sonra da görev çubuğunun sağ alt kısmında G şeklindeki logoyu göreceksiniz. Çift tıkladıktan sonra yazılımın ufak ancak kullanışlı arayüzü sizleri karşılıyor olacak.



Karşınıza çıkan panelin üst kısmında çeşitli kategoriler, orta kısımda işlemci ve ekran kartı profilleri ve alt kısımda da çeşitli eklenti kısayolları görünecek. Öncelikle orta kısımda bulunan CPU ve GPU profillerine değinelim.



Görüldüğü gibi ekranda 3 farklı mod bulunuyor. Bunlar; OC, Gaming ve Sessiz olarak ayrılmış durumda. Profillerin yaptığı şey ise, işlemci ve ekran kartını overclock etmek. Buradaki overclock GHz bazında değil tabii ki, çok çoğu 200MHz dolaylarında gerçekleşen ufak yükseltmeler.
  • OC Modu: İşlemci ve ekran kartını çalışabilecek maksimum frekans seviyesine getirir ve performansı en yükseğe ulaştırır. Bu seçenek, fanların daha hızlı dönmesine ve gürültü düzeyinin artmasına sebep olabilir.
  • Gaming Modu: OC Modu kadar olmasa da ondan 50-100MHz daha az bir yükseltme ile donanımları oyun oynamaya uygun hale getirir. Hem performans hem de verimlilik dengededir.
  • Sessiz Modu: Sistemin günlük işler esnasında kullanılması durumunda tercih edilebilecek moddur. İşlemci ve ekran kartı varsayılan frekans değerlerine çekilir ve fanlar neredeyse çalışmıyormuş gibi az döner. Dolayısı ile ses duyulmaz.
Bu modları tercih etme ile ilgili olarak sıklıkla karşılaşın bir problem oluyor. Ryzen işlemcilerde BIOS üzerinde GameBoost seçeneği mevcut. Bu seçenek, işlemciyi en yüksek frekansta çalıştırarak overclock halinde performans vermesini sağlıyor. 

Örneğin benim işlemcim Ryzen 2600. GameBoost açıkken frekans 3.85GHz iken bu kapalı olduğunda frekansım 3.60GHz oluyor. 

Eğer sizler de BIOS üzerinden bu GameBoost'u aktif ederseniz, Gaming App üzerinde yapacağınız mod seçiminde uyarı alırsınız. Örneğin: CPU ve GPU simgelerine tıkladınız ve alttaki Sessiz modu aktif etmeye çalıştınız. Ekran kartı sessiz moda geçiş yapar, ancak işlemci BIOS üzerinde kilitli olduğu için bir değişiklik olmaz ve değişiklik için bilgisayarı yeniden başlatmanız önerilir.



Bu yüzden BIOS üzerinde GameBoost açıksa, yapacağınız müdahaleler sadece ekran kartı için geçerli olur.

Gelelim diğer fonksiyonlara. Üst panelde görünen dört seçenekten ilki, sisteminiz üzerinde gerçekleştirebileceğiniz RGB aydınlatma ayarlarını içeriyor. Açtığınızda ise aşağıdaki gibi bir menü sizleri karşılıyor.



Sol panelde özelleştirmesini gerçekleştirdiğiniz cihazı seçebiliyorsunuz. Sağ kısımda ise RGB efektleri ve renkler arasında değişiklik gerçekleştirebiliyorsunuz. Harici olarak destekleyen farklı marka donanımlarınız da yine bu ekranda görünür.



Bir diğer buton, Zero Frozr düğmesi. Bu butona tıkladığınızda önünüze ON ve OFF komutunu içeren bir düğme geliyor. MSI'ın TwinFrozr teknolojili ekran kartlarında gördüğümüz bu sisteme göre ekran kartı, yoğun kullanım olmadığı esnada fanlarını durduruyor. Hem elektrik hem de sesten tasarruf ediyorsunuz yani.




Bir diğer seçenek ise EyeRest. Kullanım tipinize göre ekranınızı farklı renk filtreleri uygulayan bu seçenek; oyun, film, dinlenme ve özel profiller barındırıyor. Oyun modunda daha parlak, film modunda daha yüksek kontrast ve dinlenme modunda ise mavi ışığın azaltılıp sarı ışığın arttırıldığı bir görünüm ortaya çıkıyor. Özel kısmında ise RGB filtrelerini kendiniz özelleştirebiliyorsunuz.

Üst panelin son düğmesi ise Cooler Boost. Adından da anlaşılacağı üzere tıkladığınız anda işlemci ve ekran kartı ve hatta kasa fanlarını maksimum hızda çalıştıran bu düğme, anında hızlı bir soğutma çözümü sunuyor. Aşırı ısınma sorunlarına karşı kullanılabilir.




Geldik Game App'ın alt paneline. Burada oyunculukla ilgili olarak klavye ve mouse özelleştirmeler dikkat çekiyor. İlk düğme klavye için ikinci düğme ise mouse için uygulanıyor. Açtığınızda makro tuşu atama, mouse hassasiyeti ayarlama, kısayollar ekleme gibi envai çeşit özelleştirme yapabiliyorsunuz. Hiç kullanmadığım için detaylarını bilmiyorum.



Diğer son iki düğmede de VR oyunlar için geçerli VR uyumlu hale getirme ve oyun içi iletişimlerde mikrofon geliştirme özellikleri sunuluyor. VR menüsünde sadece aç kapa yapabilirken mikrofon ayarlarında çeşitli özelleştirmeler gerçekleştirebiliyorsunuz.

Evet babakart'ın değerli takipçileri, anlatacaklarım bu kadardı. Genel olarak forumlarda sıkça karşılaştığım bu nasıl kullanılır nedir ne değildir sorularına topyekun bir cevap olması için bu yazıyı klavyeye aldım. Umarım faydalı olur.

Yeniden görüşmek üzere, esen kalın!

Yorumlar